2016. április 19., kedd

Holly Smale: A lány, akit soha senki nem vett észre - Geek Girl #1 - Geek girl hét #2

Már nagyon régóta vágytam rá, hogy elolvashassam ezt a könyvet, viszont úgy tűnt, mintha az Univerzum mindenképp meg szeretett volna akadályozni ebben: a könyvtárban nem találtam, egyik ismerősöm sem birtokolta, ráadásul édesanyám és a nem túl vastag pénztárcám is hevesen tiltakozott egy újabb regény beszerzése ellen. De 2015 karácsonyán rám mosolygott a szerencse, és végre a kezemben tarthattam a hőn áhított kötetet.

Harriet Manners tudja, hogy egy macska fülében 32 izom van, hogy az egy napi járásra lévő hely 27 750 méter messze van, és azt is, hogy egy átlagember naponta 15 alkalommal nevet. Azzal is tisztában van, hogy a denevérek mindig bal irányba repülnek, ha előjönnek az üregükből, és hogy a dinamit egyik alkotóeleme a mogyoró. Azt viszont nem tudja, hogy vajon miért nem kedveli őt senki az iskolában. Így hát, amikor Harrietet felfedezi egy modellügynökség, megragadja a lehetőséget, hogy új emberré váljon. Még akkor is, ha ez azzal jár, hogy ellopja a legjobb barátja álmát, magára vonja ősellensége, Alexa haragját, és újra meg újra hülyét csináljon magából a pofátlanul jóképű modell, Nick előtt. És még akkor is, ha hazudnia kell azoknak, akiket a legjobban szeret. Bár ott van mellette segítőtársnak a mindig lelkes és izgatott apja, meg az überstréber zaklatója, Toby is, mégis egyik divatkatasztrófa követi a másikat, és Harriet lassan rájön, hogy a divat kulisszái között ugyanúgy nem találja a helyét, mint a hétköznapi világban. Vajon sikerül-e stréberből menő csajjá változnia, miután a régi élete szinte már darabokra hullott, vagy mindent elszúr az új életében is?

Eredeti cím: Picture Perfect
Sorozat: Geek girl
Megjelenés éve hazánkban: 2014
Eredeti megjelenés: 2013
Kiadó: Manó Könyvek
Kiadói sorozat: -
Oldalszám: 336


A fülszöveg elolvasása után a következő gondolat futhat át az agyunkon: Ez is csak egy újabb történet, ahol a béna kiscsaj hirtelen menővé és népszerűvé válik, majd rájön, hogy a vad bulik és a modellkedés mégsem olyan fantasztikus, mint amilyennek látszik, ezért inkább feladja új életét, és visszatér a régi, kiközösített barátaihoz. De nem! Ezt a butaságot tessék gyorsan elfelejteni, ugyanis Holly regénye nem a rég lerágott csont sémájára íródott!
Harriet története egyedi és eredeti, szórakoztató és egyben elgondolkodtató a maga egyszerűségében. Könnyen emészthető olvasmány, ez azonban nem megy az élvezhetőség rovására. Engem ugyanúgy lekötött, mint egy 600 oldalas szövevényes fantasy regény, a különbség a sokkal hétköznapibb témában rejlik. Na meg persze az érdekesebbnél érdekesebb tényekben.

Az írónő stílusa rendkívül gördülékennyé teszi mind a történet előmenetelét, mind magát az olvasás élményét. Holly egy humorbonbonokkal megtűzdelt, habkönnyű regényt alkotott, ami garantáltan szórakoztat. Itt nem kell megrendítő sorsokra és az élet értelmét boncolgató monológokra számítani: csak hagyjuk, hogy sodorjon az ár, és kapcsolódjunk ki egy kicsit!


Harriet, ahogy én képzelem
Forrás
Harriet Manners megmutatja, hogyan maradjunk mindig, minden körülmények között önmagunk, miközben megoszt velünk néhány érdekes információt a macskák szemének összetételétől kezdve az IQ szinttel kapcsolatos dolgokig mindenről. A 15 éves birminghami lány hatalmas mennyiségű lexikális tudása ellenére azonban nem éppen társasági ember, az egyetlen, és egyben legjobb barátnője Natalie, aki mindig kitart mellette, de a furcsa, egyben aranyos zaklató, Toby is ott legyeskedik körülötte. Kétbalkezességének köszönhetően gyakran kerül könnyfakasztóan komikus szituációkba (mint például amikor életében először meglátja Nick Hidakát egy asztal alatt, ahol együtt kuporognak egy darabig), ami csak még szerethetőbbé teszik a karakterét. Az értelmes, mondanivalóval is rendelkező megnyilvánulásai pedig tiszteletreméltó szereplővé teszik.

Nick Jonas, mint
Oroszlánfiú
Forrás
Mivel egyetlen tiniregényből sem hiányozhat a jóképű férfi főszereplő, így ebben a történetben is felbukkan egy, nem más, mint Nicholas, a szívdöglesztő férfimodell személyében. Az Oroszlánfiú nem csak Harrietet, de engem is elvarázsolt a kedves viccelődéseivel és az itt-ott elhintett okos megjegyzéseivel. A főhősnő furcsaságait meglepően jól kezelte, nem akadt ki, vagy rökönyödött meg, hanem pozitív módon reagált rájuk. De sajnos, mivel egy, már befutott modellről van szó, akit a munka túl gyakran szólít el, viszonylag keveset szerepel a regényben, ami miatt elég szomorú lettem. Remélem, hogy a folytatásokban már többször fel fog bukkanni, minden női olvasó örömére.

A mellékszereplők közül a 2 kedvencem egyértelműen Wilbur, és Harriet édesapja volt. Mindketten leginkább óvodás gyerekekre hasonlítanak, de pont ezzel lopták be magukat a szívembe. Wilbur a furcsa stílusa miatt egyszerűen utánozhatatlan karakterré vált, és a kicsit túl nagy önbizalmából adódó poénos megjegyzései ezt a benyomást csak fokozták. Richard pedig a szétszórtsága, a hihetetlen lelkesedése és a feleségéhez való ragaszkodása mellett bemutatja még azt is, mennyire jó apa tud lenni.

Összességében meg voltam elégedve a könyvvel, sőt, kifejezetten tetszett. Úgy gondolom, ez egy nagyszerű kezdete egy érdekes sorozatnak, ami teljesen magába szippantott. Ajánlani főleg a tinédzser korosztálynak tudom, de a megfiatalodni vágyó lelkek is nyugodt szívvel vehetik kézbe.


Már olvastad? Írd le Te is, mit gondolsz a könyvről! A véleménynyilvánításról további információkat Az oldal működése menüpontban találsz.

A BEJEGYZÉS A GEEK GIRL HÉT KERETEIN BELÜL KÉSZÜLT, MELYHEZ NYEREMÉYNJÁTÉK IS TÁRSUL!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése