2015. augusztus 26., szerda

Libba Bray: A látók

Amikor a könyvtárban az újdonságok polcát nézegettem, egyből megakadt a szemem ezen a drágaságon. Viszont, amikor elolvastam a fülszöveget is, jócskán megcsappant az érdeklődésem: hatásvadásznak, túl sokat elárulónak éreztem. Azonban más fogamra valót nem nagyon találtam, ezért adtam neki egy esélyt. A sors fintora, hogy egy lett a kedvenceim közül.

Hiszel abban, hogy szellemek, démonok és Látók élnek közöttünk? Evie O’Neillt unalmas szülővárosából New York nyüzsgő utcáira száműzik – amitől ő ma-xo-lú-te el van ragadtatva. 1926-ot írunk. New Yorkban tobzódnak az illegális italmérések, a Ziegfield lányok és a pimasz zsebtolvajok. Az egyetlen bökkenő, hogy Evie-nek a nagybátyjánál kell laknia, aki az okkult tudományok megszállottja. A lány attól tart, hogy Will bácsi felfedi majd legsötétebb titkát: természetfeletti képességét, ami eddig csak bajba sodorta. Ám amikor a rendőrség egy meggyilkolt lányra bukkan, testén egy titkos jellel, és Willt a helyszínre hívják, Evie ráébred, hogy képessége segíthet elkapni egy sorozatgyilkost. Ahogy beleveti magát a gyilkossal való macska-egér játékba, újabb históriák kerülnek napvilágra a sosem alvó városban. Egy Memphis nevű fiatalember életét a rémálmok irányítják. Theta, a táncosnő, a múltja elől menekül. Egy diák, Jericho pedig megdöbbentő titkot rejteget. És mindannyiuktól függetlenül valami sötét és gonosz felébredt…

„Libba hátborzongató, izgalmas környezetet teremtett, ami felzaklatott, rabul ejtett és elvarázsolt oldalakon, oldalakon és oldalakon keresztül.” – Giselle, Goodreads


Eredeti cím: The Diviners
Sorozat: A látók
Megjelenés éve hazánkban: 2014
Eredeti megjelenés: 2012
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Kiadói sorozat: Vörös Pöttyös
Oldalszám: 663
Olvass belehttp://konyvmolykepzo.hu/reszlet/diviners_reszlet.pdf

A kezdőkép egyből egy parti, ami megadja az 1920-as évek Amerikájának bohém alaphangulatát. Zseniális választásnak tartom ezt az évtizedet, ugyanis eddig még egyetlen, ebben a korszakban játszódó regénnyel nem találkoztam még. A flapperek, a kitűnni vágyás, a revütáncosok és a szesztilalom ellenére rendezett italmérések varázslata, hol előtörve, hol háttérbe szorulva, de végig belengte a történetet.

A főszereplő Evie O’Neill, egy vérbeli flapper, aki igyekszik az élet minden pecét kiélvezni. Szemtelen, vicces, belevaló lány, aki nem ijed meg a saját árnyékától. Mihelyst kiheverte az előző esti másnaposságot, egyből beleveti magát a következő buliba. Azonban különleges képessége, hogy ki tudja olvasni egy tárgyból tulajdonosa titkait, igencsak nagy bajba keveri, és a szülei New Yorkba küldik, a nagybátyjához. A lány meglátja büntetésében a kitörés lehetőségét, és a sztárrá válás álmát szorongatva lép ki a vasútállomásról.

,,-Le fogom leplezni a titkaidat; csak várd ki a végét! – Evie szerint kevés rosszabb dolog van, mint átlagosnak lenni. Az átlagos dolgok a balfácánoknak voltak. Evie különleges akart lenni. Egy ragyogó sztár. Nem érdekelte, ha emiatt kénytelen elszenvedni a történelem valaha volt legszörnyűbb fejfájását. Szorosan lehunyta a szemét, és a gyűrűt a tenyerébe zárta. A tárgy felmelegedett, és felfedte a titkait. Evie mosolya egyre szélesebb lett. Felnyitotta a szemét.
-Harry, te csintalan fiú..”

A krimi rész kapta a legnagyobb hangsúlyt a regényben, ami nagyon helyes elgondolás volt az írónő részéről Az E/3-ű igeidőnek köszönhetően az olvasó mindent lát, viszont ez nem teszi unalmassá a történetet, a Komisz John gyilkosságait megállítani próbáló hajsza ettől csak még izgalmasabbá válik. Viszont egyvalami volt, amit nem értettem: Hogy tud egy szellem embereket ölni, ha sem más, sem a saját eltemetett testét nem szállja meg? Márpedig levagdosott részeket az áldozataiból és volt, aki fel is lógatott…

,,Mindent megtett, hogy olyan eltökéltnek tűnjön, mintha egyfolytában hullákat látott volna. Will bácsi ellenkezni akart, de Malloy nyomozó vállat volnt.
-Amíg megígéri, hogy nem ájul el, felőlem rendben. De ez nem egy krimi regény, Miss O’Neill. Jobb, ha előre figyelmeztetem.”

Már nagyon vártam, hogy a Memphis és az Evie szál összeérjen, és amikor ez megtörtént, legszívesebben jól megszorongattam volna Libbát örömömben: sikerült meglepnie. A drága jó írónő szerencsére nem azt a teljesen sablonos jövőt szánta a szereplőknek, amire én gondoltam, hanem csavart egyet a dolgon, ezzel sokkal érdekesebb szerelmi szálakat is létrehozva.

 Ezt a regényt bárkinek tudom nyugodt szívvel ajánlani, szerintem mindenki talál benne valami kedvére valót. Az írónő fogott egy nagy üstöt, összeöntötte a történelmet és a természetfelettit a krimivel, meghintette romantikával, körítette humorral és élvezetes stílussal, majd kifőzte A látókat. Ez a könyv olyannyira ma-xo-lú-te lebilincselő, hogy garantáltan képtelen leszel felállni az olvasófotelodból. J

Már olvastad? Írd le Te is, mit gondolsz a könyvről! A véleménynyilvánításról további információkat Az oldal működése menüpontban találsz.

Ez a bejegyzés Hédi Könyves Blogger Gyorstalpalójára készült, mint az első feladat megoldása. Eddig (és valószínűleg ezután is) imádok tagja lenni a Csokikecske hadseregnek. J Jó kis társaság verődött össze, és szerintem már most összetartó csapattá váltunk. Ha kíváncsiak vagytok, a többiek mit alkottak az első feladatra, a lenti felsorolásban megtaláljátok őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése