2015. augusztus 7., péntek

Lauren Conrad: Los Angeles üdvöskéi - L. A. Candy #1

Ha megnézzük az eredeti címet, melyben a candy cukrot jelent, és a borítót, amit cukorszívek díszítenek, akkor az ember azt gondolná, hogy ez bizony egy édes kis könyv. A következtetés részben igaz, viszont nem teljesen. 
Ha egy szóval kéne jellemeznem az L. A. Candy-t, akkor az mindenképp a szélsőséges lenne. Az írónő gyakran váltogat két véglet között. A történet hol émelygősen édes, hol undorítóan mocskos.

Leplezetlenül feltáruló, érdekfeszítő események a televíziós sztár, Lauren Conrad bemutatkozó regényében! 
Los Angeles: csupa zsír bulihely, jó pasik dizájnerek… minden. A tizenkilenc éves Jane Roberts és legeslegjobb barátnője, Scarlett alig várja, hogy habzsolhassa az életet. Alig hisznek a szerencséjüknek, mikor egy tévéproducer azt akarja, hogy ők legyenek a „Szex és New York valóságshow-változatának” a sztárjai. 
Saját show? Hát hogyne! 
Jane nemsokára a televízió legmenőbb sztárja lesz, és lubickol a VIP bánásmódban az új haveri körével. De ezek a barátok szintén egy kis reflektorfényre pályáznak. Egy városban, ami tele van olyanokkal, akik az álmaikat kergetik, nem telik sok időbe, míg Jane rájön, hogy mindenki akar tőle valamit, és semmi sem az, aminek látszik. 
Még több pletykára vágysz? 
Lapozz az utolsó oldalig!


Jane-nek nagyszerű munkája, tető a feje felett, támogató szülei és legjobb barátnője van. Ez már alapvetően elég lenne egy boldog élethez, ugyanis sokaknak még ezek a dolgok sem adatnak meg. De valami csoda folytán a lányt és barátnőjét beválogatják egy valóságshow-ba, ami igen szép summával kecsegtet. De itt még nem áll meg a szerencse, mert (szerintem) a legtöbb anyuka nem repesne az örömtől, ha a kislánya magánéletét  a TV-ben akarnák levetíteni, ellenben Jane szüleivel, akik nagyon is lelkesen fogadták a hírt. Persze ott van például még az is, hogy a lányok véletlenül pont egy befolyásos sráccal barátkoznak össze, aki sorban állás nélkül be tudja juttatni őket klubokba. Ez az oldala a könyvnek tündérmese cukormázzal és extra tejszínhabbal.

A másik véglet a szenny, az emberi természet mocska, hogy mindig megpróbáljuk aláásni, kihasználni a másikat. Erre főleg Medison, a platinaszőke kígyó, és Trevor, a show kitalálója szolgáltat rendszeresen példát. A hidrogénezett plázacicánk rendkívül figyeleméhes és csak magának akarja a reflektorfényt, szinte már szabályosan fizikai fájdalmat érez, amikor nem ő van a középpontban. Így eme ,,szörnyű" eset megelőzése érdekében hajlandó bárkit eltaposni, aki az útjában áll. Trevor pedig a saját sikere érdekében használ ki gátlástalanul másokat.
A szereplőkben nagyot csalódtam. Általában mindig van egy kedvencem, még ha nem is hangoztatom. De ebben a könyvben csak a viszonylag legnormálisabb karaktert tudom megnevezni, aki nem más, mint Gaby. Tudom, nem lángelme a csaj, viszont kedves, szófogadó és legfőképp semleges.

A főszereplő Jane, bár csak a regény végére derül ki, hogy ő áll annak a bizonyos körnek a közepén, (Kör közepén állok, körbevesznek jó barátok, körbevesznek jó barátok, s rosszak.) ugyanis több ember szemszögéből, különböző szálakon fut a cselekmény. A lány rendkívül naiv, könnyen befolyásolható, hiszékeny. Szerintem leginkább egy kisgyerekre hasonlít. Szomszédlány típus, aki a műsorig legfeljebb sebezhetőségével hívja fel magára a figyelmet. Pasiügyekben nagyon nem szerencsés, ugyanis egy fiú tetszik neki, de annak barátnője van.
Scarlett Jane legjobb barátnője, rendkívül okos és a DKE-re jár (egyetem). Legfőbb tulajdonsága a pesszimizmus, hogy szeret embereket és dolgokat megkérdőjelezni. Nem éppen egy vidám napsugárhercegnő. Az én ízlésemnek kicsit túl komor, amivel lehúzza a jelenetei hangulatát. De mellette szól, hogy őrzi és védelmezi (legalábbis próbálja) barátnőjét.

Összességében ezt a valóságon alapuló regényt kissé a valóságtól elrugaszkodottnak találtam. Se a szereplőkkel, se a történésekkel nem voltam kibékülve. Értékelendő, hogy nem sablonsztori, de egy jó könyvhöz ennyi nem elég. Ha magyartanár lennék, és Lauren egy diákom, közepest adnék neki, mert legalább megpróbálta.


Már olvastad? Írd le Te is, mit gondolsz a könyvről! A véleménynyilvánításról további információkat Az oldal működése menüpontban találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése