2015. május 14., csütörtök

Michael Grant - Katherine Applegate: Éva és Ádám

Meg kell, hogy mondjam, nem erre számítottam. Egyes dolgok kellemes, míg mások negatív csalódást okoztak.


Kezdetben vala az alma. Azután a baleset, a szörnyű, bénító sérülés és a kórház. Evening Spiker alig nyeri vissza az eszméletét, amikor egy furcsa fiú már ki is viszi a kórházból, és sietve az édesanyja kutatóintézetébe, a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyárba szállítja. Itt Eve-nek más dolga sincs, minthogy gyógyuljon, és elviselje a kísérteties elszigeteltségét, amelyet csak uralkodó természetű anyja, egy furcsa orvoscsapat és az ideszállításában közreműködő titokzatos fiú szakít meg időről időre.
Amikor Eve már azt hiszi, biztosan meghal – bár nem éppen a sérüléseitől, hanem az unalomtól – anyja különleges feladatot bíz rá: meg kell terveznie a tökéletes fiút.
Eve egy az emberi genetika oktatására kifejlesztett lenyűgözően aprólékos szimuláció segítségével nekiáll, hogy tetőtől talpig megtervezzen egy fiút: a szemét, a haját, az izmait, sőt még az agyát és a lehetséges személyiségjegyeit is. Éva megtervezi Ádámot aki maga lesz a tökély, a tökéletes emberpéldány, a tökéletes pár… vagy mégse?


Eredeti cím: Eve & Adam
Sorozat: -
Megjelenés éve hazánkban: 2014
Eredeti megjelenés: 2012
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Kiadói sorozat: Vörös Pöttyös
Oldalszám: 272


Ami egyből megtetszett a regényben, hogy több szereplő szemszögéből is láthatjuk a történteket. Így jobban megismerhetjük mind Eve, mind Solo stílusát, lelkét, múltját, gondolatait. Egyszerre több helyszínen lehetünk ott, több élményben lehet részünk. Az írók több szálra tudták bontani a cselekményt, azokat jobban ki tudták dolgozni. Ami érdekes, hogy én nem vettem észre nagy stílusbeli különbséget az Evening és a Solo fejezetek között. Szóval vagy nagyon egy hullámhosszon van az író házaspár, vagy nem osztottak fel semmit, és teljesen együtt alkottak minden szót.

Ha már itt tartunk, én nem igazán voltam kibékülve Michael és Katherine írási stílusával. Monotonnak, kevéssé átérezhetőnek találtam, sok egyszerű tőmondattal. Nem igazán jöttek át a hangulatok, néha már magamban kerestem a hibát, hogy vajon miért nem érzem azt, amit a szereplő. Mentségükre legyen mondva, hogy a vége felé már kezdtek belerázódni a dolgokba, és engem is jobban magukkal ragadtak.

Egy szabadfordításos interjúban azt olvastam, hogy a házaspárnak nagyon fontos volt az első mondat, a nyitójelenet. Hát, nem tudom, mit szerettek volna elérni, de a figyelemfelkeltés sikerült. Rendkívül bizarrnak, és sokkolónak találtam, de végül folytattam, hogy megtudjam, a lánynak továbbra is ilyen lehetetlen gondolatai lesznek-e. Megkönnyebbülésemre az incidens után normálisan gondolkodott. Bár, nem tudom, hogy én hogy reagálnék, ha holnap levágná a villamos a lábamat. Valószínűleg azon keseregnék, hogy nem tudtam meg, mi lesz A viharszívű Mya Mavis vége.

,,ÉPPEN EGY ALMA JÁR AZ ESZEMBEN, amikor a villamos elüt, levágja az lábam, összezúzza a bordáimat, a kezemet pedig felismerhetetlen, nedves vörös cafattá változtatja.”

Külön említést érdemel még Terra Spiker kutatóközpontja is. Fantasztikus a technológia, az írók ezt a szálat nagyon jól kidolgozták. Nagyszerű, amit a tudósok véghez visznek az első szinten, ahogy pénzt és energiát nem kímélve dolgoznak súlyos betegségek ellenszerén. Ami viszont a hetedik szinten történik, az elborzasztó. Ennek ismeretében nem ítélem el Solo-t, hogy azt akarta csinálni, amit.

A feladat, amit Evening kapott az anyjától, kétféleképpen is értelmezhető, egyik esetben kivitelezhető, míg a másikban nem. Ha úgy értelmezzük a ,,parancsot” miszerint a mindenki számára tökéletes fiút tervezze meg, a terv egyből kudarcba fulladt. Ugyanis senki sem felelhet meg mindenkinek.
Ha viszont úgy közelítjük meg a feladatot, hogy egy, az Eve számára tökéletes férfi egyedet tervezzen, akkor máris elillant minden probléma.
Mivel Terra nem adott pontos meghatározást, hogy kinek feleljen meg Adam, az olvasó dönti el, hogy melyik opciót választja.

Konkrét kedvenc szereplőm nincs, de Aislin és Terra megfogott.
Aislin egy pasifaló, bombajó csaj, Eve legjobb barátnője. Mindig vidám, vicces, de ha kell, tud komoly is lenni. Ami a szívén, az a száján, kertelés nélkül elmond mindent. Egyetlen gyengepontja Maddox, a barátja, aki csak a mélybe, a mocsokba rángatja bele a lányt, de Aislinnek nincs szíve szakítani a fiúval.

,,Aislinnek nincs önkontrollja.  Képtelen befogni, ami a szívén, az a száján.
- Tessék? - bámul Solo.
-  Drága, íncsiklandó és nagykanállal enném - búgja doromboló,
Hajdobáló, csípősimogató hangon, amitől Solo arcára rémült arckifejezés ül ki.”

Terra egy rendíthetetlen üzletasszony, aki ki nem állhatja lány legjobb barátnőjét, akit egy iszákosnak, romlott életűnek tart.  Rendkívül szigorú, határozott és rafinált, körülötte mindig fagypont alá süllyed a hőmérséklet, főleg, ha felbosszantják. De Eve sorsát a szívén viseli, erről árulkodik az is, ahogy a baleset után a kórházban bánt vele, és amit kiskorában tett a lányával.

,,Szünetet tart, arra várva, hogy a teljes figyelmemet neki szenteljem.
- Azt szeretném, ha megterveznéd a tökéletes fiút.”

Ez a könyv tökéletes, ha néhány órára ki akarod kapcsolni az agyad, és egy jót nevetni. Nagy reményeket nem kell hozzá fűzni, de egyszerolvasós regénynek nagyszerű.

Már olvastad? Írd le Te is, mit gondolsz a könyvről! A véleménynyilvánításról további információkat Az oldal működése menüpontban találsz.

2 megjegyzés:

  1. Egyik kedvenc könyvem, szerintem nagyon szépen leírtad róla a véleményed, kedvet is kaptam az újabb elolvasásához :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, őrülök, hogy meghozta a kedved :)

      Törlés